Toepassingen

Industrieën

Laserlassen is een lastechniek die reeds enige tijd bestaat. Het proces was echter tot voor kort uitsluitend geautomatiseerd toepasbaar. Laserlassen wordt veel toegepast vanwege de hoge lassnelheiden en de goede inbrandingsdiepte in het materiaal. Door de komst van het handmatig laserlassen zal de toepassing van dit lasproces aanmerkelijk toenemen. De voordelen van dit lasproces zijn voor geautomatiseerde en handmatige toepassingen zeer vergelijkbaar. 
Op deze pagina vertellen we meer over de toepassingsmogelijkheden van laserlassen.

 

Industrieën waar laserlassen wordt toegepast:

Automobielindustrie

In de automobielindustrie worden veel laserverbindingen met de laser gemaakt. Hierbij vervangt het laserlassen zowel booglasprocessen als weerstandlassen. Doordat het steeds beter mogelijk is om met datamonitoring de kwaliteit van het laserlassen te bewaken, zien we de toepassing in deze industrie sterk toenemen. Vanwege de hoge seriegrootte en kwaliteitseisen die in de automobielindustrie van toepassing zijn, wordt het laserlassen nagenoeg altijd met de robot uitgevoerd. Voor herstelwerkzaamheden kan handmatig laserlassen wel toegepast worden.

Lucht- en ruimtevaartindustrie

Laserlassen wordt veelvuldig toegepast in de lucht- en ruimtevaartindustrie, met name bij het verbinden van lichtgewicht materialen zoals aluminium en titanium. De hoge precisie van laserlassen is van essentieel belang bij het creëren van complexe structuren zoals vliegtuigrompen, vleugels en motoren, waar veiligheid en prestaties de hoogste prioriteit hebben.

Elektronica-industrie

In de elektronica-industrie is laserlassen goed toe te passen. Toepassingen kunnen variëren van de productie van batterij-cellen, de verbindingen in battery-packs of het lassen van verbindingen in een elektrische installatie. Het lassen van koper en koperlegeringen kan worden uitgevoerd met de laser en kan grote voordelen hebben ten opzichte van het verbinden van de materialen met traditionele verbindingstechnieken.

Machinebouw

Laserlassen kan in de machinebouw een zeer interessant lasproces zijn. Dit aangezien er veel plaatwerk in machines wordt toegepast en het uiterlijk van de producten veelal essentieel is. De hoge lassnelheid en de minimale nabewerking na het proces kan grote besparingen opleveren.

Interesse in laserlassen?

Plan hier je gratis telefonisch adviesgesprek in met onze laserlasspecialist Arjen.

Arjen

Laserlasspecialist

Food & Pharma

Ook bij machines die gebruikt worden binnen de food- en Pharma industrie wordt veel plaatwerk van roestvaststaal gebruikt. In deze sector zijn een mooie gladde las en weinig vervorming van het werkstuk zeer belangrijke aspecten. Laserlassen is voor fabrikanten die in deze sectoren actief zijn een zeer interessante productietechniek.

Interieur en meubelindustrie

In de interieur en meubelindustrie kunnen de constructieve componenten zoals kokers en plaatwerk vaak goed met de laser gelast worden. Het laserlassen past goed in deze sector vanwege de toepassing van materialen die ideaal zijn om met de handlaser te lassen.

Zelf de voordelen van laserlassen meemaken? Meld je aan voor een demo!

Materialen die kunnen worden gelast met behulp van laserlassen

Met laserlassen kan een grote diversiteit aan materialen worden gelast. Ook kunststoffen en bijvoorbeeld glas kunnen met een laser gelast worden. Echter, LAZRZ richt zich op toepassingen in metalen. De metalen die gelast kunnen worden met laserlassen zijn zeer divers. Het verschil in lasbaarheid en de daarvoor benodigde lasparameters wordt in hoge mate bepaald door de mate waarin een materiaal het laserlicht absorbeert of reflecteert.

 

Metalen die zeer goed met de laser gelast kunnen worden, zijn:

  • Staal
  • Roestvaststaal
  • Aluminium
  • Nikkel
  • Koper

 

Nikkel en koper kenmerken zich door een hoge mate van reflectie. Voor het lassen van deze materialen is vaak meer vermogen nodig dan bijvoorbeeld staal of roestvaststaal. 

Beperkingen laserlassen

Handmatig laserlassen is minder geschikt voor toepassingen waarbij veel toevoegmateriaal neergesmolten dient te worden. Het vullen van V-naden of X-naden in grotere plaatdiktes is niet mogelijk met laserlassen. Ook bij hoeklassen is de a-hoogte die met laserlassen behaald kan worden zeer beperkt. Hier staat wel tegenover dat de positieve hoekinbranding met de laser wel goed is en er bij plaatdiktes tot 5 mm mogelijkheden zijn om het gebrek aan a-hoogte te compenseren met een goede inbranding.

 

Het lassen van plaatdiktes tot 10 mm is met de laser in een geautomatiseerde toepassing vaak wel mogelijk. Bij dit soort toepassingen wordt gewerkt met hogere vermogens van de laser en dienen de toleranties van de lasnaad zeer goed beheerst te worden.

Interesse in laserlassen?

Plan hier je gratis telefonisch adviesgesprek in met onze laserlasspecialist Arjen.

Arjen

Laserlasspecialist

Binnenhoeklassen

Het maken van binnenhoeklassen is met de laser zeer eenvoudig. De lassnelheid is zeer hoog en het resultaat behoeft nagenoeg geen nabehandeling.

I-Naad

Voor het laserlassen van een I-naad is het verstandig om gebruik te maken van een aanslag waarlangs het laspistool bewogen kan worden. Door gebruik te maken van de aanslag is het eenvoudig om tot een goed resultaat te komen.

In het gootje

Het lassen van een omgezette plaat, een wand of twee omgezette platen aan elkaar is goed te realiseren. Het lassen met toevoegmateriaal is dan wel vereist.

Buitenhoeklassen

Door het juiste opzetstuk op het laspistool te kiezen zijn ook buitenhoeklassen eenvoudig te maken.

T -verbinding in koker

Voor het lassen van verbindingen in koker en buis is het noodzakelijk dat de voorbereiding optimaal is. Dit zorgt ervoor dat de spleet niet te groot en consistent is.

Geavanceerde lastechniek

Laserlassen is een geavanceerde lastechniek die essentieel is in moderne productieprocessen. Het wordt toegepast bij de productie van diverse producten, variërend van auto’s en vliegtuigen tot medische implantaten en elektronische apparaten. Verschillende typen lasers, zoals CO2-lasers, Nd:YAG-lasers en fiberlasers, worden gebruikt voor laserlassen, afhankelijk van het te lassen materiaal. Deze techniek maakt het mogelijk om een breed scala aan materialen te verbinden, waaronder metalen, kunststoffen en zelfs glas. Door laserlassen te benutten, kunnen fabrikanten sterke, nauwkeurige en duurzame lasverbindingen creëren, wat resulteert in hoogwaardige producten in verschillende industrieën.