Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog een hoop vragen hebt!

Daarom hebben we hieronder een aantal veel gestelde vragen verzameld om antwoord te geven op jouw vraag. 

Laserlassen is een geavanceerde en hoogprecieze techniek die gebruikt wordt voor het naadloos verbinden van diverse materialen. Deze methode is toepasbaar in talloze industrieën en producten, en biedt een reeks voordelen ten opzichte van traditionele lastechnieken. Denk aan de automobielindustrie, lucht- en ruimtevaart industrie, medische industrie, elektronica industrie, sieraden industrie, voedingsmiddelen industrie, bouwindustrie en onderzoek en ontwikkelings industrie. Kortom je kunt laserlassen toepassen voor een hele hoop producten.

Laserlassen is een vooruitstrevende technologie die wordt gekenmerkt door zijn precisie en efficiëntie. Of u nu werkzaam bent in de industriële sector, de medische wereld, of de automobielindustrie, laserlassen biedt tal van voordelen. In deze gids bespreken we de essentiële apparatuur en materialen die nodig zijn voor een succesvolle laserlasoperatie. U heeft nodig:

 1. Het lasersysteem: bestaande uit een laserbron, een laserkop en een koelsysteem.
 2. Werktafel of geavanceerd beweginssysteem: voor de positionering.
 3. Beschermingsmiddelen: een laserveiligheidsbril, beschermende kleding en laser afschermingen.
 4. Gasvoorziening: bescherm gas en wellicht procesgas.
 5. Besturingssoftware: zorgt voor een vlekkeloze operatie.
 6. Voeding: om de componenten van energie te voorzien.
 7. Accessoires en hulpmiddelen: Voor een optimaal resultaat.
 8. Opleiding en kennis: dit is cruciaal, investeer in een training en/of opleiding.
 9. Veiligheidsmaatregelen en protocollen: voor een veilige werkomgeving.

Laserlassen is zonder twijfel een complexe vaardigheid, maar met de juiste inzet, training en middelen is het mogelijk om deze techniek meester te maken. Investeren in uw opleiding en regelmatig oefenen zal u op weg helpen om een expert te worden in laserlassen, en u in staat stellen om te profiteren van de vele voordelen die deze geavanceerde lastechniek te bieden heeft. Start vandaag nog uw leertraject en ontdek de wereld van mogelijkheden die laserlassen u kan bieden.

Laserlassen met toevoegmateriaal is een geavanceerd lasproces waarbij een intens gerichte laserstraal gebruikt wordt om materialen te smelten en te verbinden. Tegelijkertijd wordt er een toevoegmateriaal aan het lasgebied toegevoegd, wat resulteert in een robuuste en duurzame lasverbinding. Dit proces wordt breed toegepast in diverse industrieën, waaronder lucht- en ruimtevaart, automobielindustrie, en medische sector.

Kies voor laserlassen met toevoegmateriaal voor een krachtige, duurzame lasverbinding. Met de juiste kennis, apparatuur en training kun je profiteren van de vele voordelen die deze techniek te bieden heeft. Duik dieper in de wereld van laserlassen en ontdek hoe deze technologie jouw productieproces kan transformeren.

Laserlassen staat bekend om zijn efficiëntie en precisie, waardoor het een populaire keuze is in diverse industrieën. Echter, het vermogen om door verschillende materiaaldiktes te lassen, varieert afhankelijk van diverse factoren: waaronder het type laser, het materiaal, de lasconfiguratie en de vereiste kwaliteit van de las.

Typen laser

 1. CO2 Laser: Ideaal voor Dikkere Materialen

Dikte Capaciteit: Tot 25 mm, afhankelijk van materiaal en lasvereisten.

Toepassingen: Uitstekend voor een breed scala aan materialen en industrieën.

 1. Fiber Laser: Voor Efficiëntie en Veelzijdigheid

Dikte Capaciteit: Kan tot ongeveer 40 mm dikte aan, variërend per specifieke laser en materiaal.

Voordelen: Hogere efficiëntie en veelzijdigheid in materiaalkeuze.

 1. Nd:YAG Laser: Perfect voor Dunnere Materialen

Dikte Capaciteit: Geschikt voor materialen tot ongeveer 10-15 mm dikte.

Gebruik: Ideaal voor precisietoepassingen en dunnere materialen.

Materiaalsoort

 1. Staal: Sterk en Betrouwbaar

Dikte Capaciteit: Kan tot 20-25 mm dikte gelast worden met krachtige lasers.

Industrieën: Veel gebruikt in de bouw, automotive en andere zware industrieën.

 1. Aluminium: Uitdagend maar Mogelijk

Dikte Capaciteit: Tot 10-15 mm, vereist meer laservermogen vanwege reflecterende eigenschappen.

Toepassingen: Lucht- en ruimtevaart, transport en meer.

 1. RVS (Roestvrij Staal): Schoon en Sterk

Dikte Capaciteit: Tot 12-15 mm dikte mogelijk.

Voordelen: Roestbestendig en duurzaam, ideaal voor medische instrumenten en keukengerei.

Lasonfiguratie en kwaliteit

 1. Dieplassen: Voor Dikke Materialen

Capaciteiten: Maakt lassen van dikkere materialen mogelijk.

Vereisten: Nauwkeurige controle en optimalisatie van lasparameters.

 1. Hittegeleidinglassen: Voor Dunnere Toepassingen

Dikte Beperkingen: Over het algemeen beperkt tot 1-3 mm.

Toepassingen: Uitstekend voor dunne materialen en precieze toepassingen.

Type en kracht van de Laser

1. CO2 Laser:

De CO2 laser staat bekend om zijn vermogen om bredere openingen te overbruggen, met een maximale opening tot 0.5 mm. Dit is te danken aan zijn hoge vermogen en diepe penetratie, waardoor het een populaire keuze is voor diverse toepassingen.

2. Fiber Laser:

Fiber lasers zijn een technologisch geavanceerde optie, bekend om hun kleinere focusdiameter. Hoewel dit resulteert in een smallere lasnaad, beperkt het ook het vermogen om grote openingen te overbruggen, met een gebruikelijke maximale opening van 0.2 tot 0.3 mm.

3. Nd:YAG Laser:

Nd:YAG lasers bieden vergelijkbare prestaties als fiber lasers, met een flexibel bereik voor maximale openingen van 0.2 tot 0.4 mm.

Materiaal en dikte

1. Staal:

Staal, een veelgebruikt materiaal in de industrie, kan over het algemeen openingen van 0.1 tot 0.3 mm overbruggen, afhankelijk van de dikte en de gekozen lasinstellingen.

2. Aluminium:

Aluminium, met zijn hoge thermische geleidbaarheid, presenteert uitdagingen bij het overbruggen van grotere openingen. Een maximale opening van ongeveer 0.2 mm is haalbaar bij dunnere materialen.

3. RVS (roestvrij staal):

RVS, bekend om zijn corrosiebestendigheid, kan worden gelast met een opening van 0.1 tot 0.3 mm, afhankelijk van de materiaaldikte en het type laser.

Lasconfiguratie

1. Joint design:

De vorm van de lasnaad, of het nu een V-naad, U-naad of butt joint is, heeft een significante invloed op het vermogen om grotere openingen te overbruggen.

2. Lassnelheid en vermogen:

Een hogere lassnelheid en vermogen kunnen bijdragen aan het overbruggen van grotere openingen, hoewel dit zorgvuldig moet worden afgewogen tegen het risico op warmte-inbreng en materiaalvervorming.

In de wereld van lasertechnologie is het bereiken van de optimale A-hoogte bij laserlassen een cruciaal element voor het succes van uw project. De A-hoogte, de verhoging van de lasnaad boven het oppervlak van het materiaal, speelt een significante rol in de sterkte en duurzaamheid van de las.

Type Laser en Lasparameters:

 1. CO2 Laser:

De CO2 laser staat bekend om zijn vermogen om een hogere A-hoogte te produceren, een belangrijk aspect voor bepaalde lasertoepassingen. Om de beste resultaten te behalen, is het essentieel om de lasparameters nauwkeurig in te stellen. Meer leren over CO2 lasers.

 1. Fiber Laser:

Fiber lasers zijn uitstekend voor precisiewerk dankzij hun kleinere focusdiameter. Ze genereren een fijnere lasnaad, hoewel ze mogelijk een lagere A-hoogte hebben in vergelijking met CO2 lasers. Ontdek de mogelijkheden van Fiber lasers.

 1. Nd:YAG Laser:

De Nd:YAG laser biedt vergelijkbare mogelijkheden als de fiber laser, en de A-hoogte kan aangepast worden aan de hand van de lasinstellingen. Leer hoe u Nd:YAG lasers kunt inzetten.

Materiaal en Dikte:

 1. Staal:

Staal is een veelgebruikt materiaal in het laserlassen, en met de juiste technieken kunt u een aanzienlijke A-hoogte bereiken. Tips voor het lassen van staal.

 1. Aluminium:

Hoewel aluminium enkele uitdagingen met zich meebrengt vanwege zijn hoge thermische geleidbaarheid, is het nog steeds mogelijk om een bevredigende A-hoogte te behalen. Alles wat u moet weten over aluminium lassen.

 1. RVS (Roestvrij Staal):

RVS is een populair materiaal in de lasindustrie, en de A-hoogte kan consistent worden gehouden met de juiste instellingen. Uw gids voor RVS laserlassen.

Lasconfiguratie:

Joint Design: De vorm van de lasnaad kan een aanzienlijke impact hebben op de A-hoogte. Een V-naad ontwerp kan bijvoorbeeld helpen om een hogere A-hoogte te bereiken. Best practices voor lasnaadontwerp.

Lassnelheid en Vermogen: Het vinden van de juiste balans tussen lassnelheid en vermogen is essentieel om de gewenste A-hoogte te bereiken zonder de kwaliteit van de lasnaad in gevaar te brengen. Hoe u lassnelheid en vermogen optimaliseert.

Praktische Overwegingen:

Toepassing: De toepassing waarvoor de las wordt gebruikt, kan de gewenste A-hoogte beïnvloeden. In sommige gevallen kan een gladder oppervlak met een lagere A-hoogte wenselijk zijn. Aanpassen aan verschillende lasertoepassingen.

Nabewerking: Als een specifieke A-hoogte vereist is, kunt u nabewerking overwegen om de lasnaad naar de gewenste specificaties te brengen. Meer over lasnabewerking.

Het gebruik van beschermgassen bij het laserlassen speelt een cruciale rol in het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van de lasnaad. Deze gassen beschermen de las tegen negatieve invloeden vanuit de atmosfeer, zoals zuurstof, stikstof en waterdamp. Het selecteren van het juiste type beschermgas is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het materiaal dat gelast wordt, het specifieke lasproces en de vereisten voor de lasnaad.

Inert gassen voor optimale bescherming

Inert gassen zijn niet-reactief en bieden daarom uitstekende bescherming voor de lasnaad:

Argon voor Laserlassen:

Toepassingen: Veel gebruikt voor het lassen van titanium, roestvrij staal en aluminium.

Voordelen: Voorkomt oxidatie en zorgt voor een schone, gladde lasnaad.

Gebruik in Laserlassen: Argon is een topkeuze voor laserlassen, gezien zijn vermogen om een stabiele, gecontroleerde atmosfeer te bieden.

Helium voor een Hogere Warmtegeleiding:

Toepassingen: Ideaal voor materialen met een hoge thermische geleidbaarheid zoals koper en aluminium.

Voordelen: Biedt een diepere penetratie en hogere lassnelheid, hoewel duurder dan argon.

Actieve Gassen: Selectief en Doelgericht Gebruik

Actieve gassen reageren met andere elementen en moeten zorgvuldig gekozen worden:

Zuurstof in Laserlassen:

Doel: Verlaagt de oppervlaktespanning van gesmolten materiaal voor verbeterde vloeibaarheid.

Aandachtspunt: Te veel zuurstof kan oxidatie veroorzaken, waakzaamheid is geboden.

Stikstof voor roestvrij staal:

Toepassingen: Gebruikt voor het lassen van bepaalde soorten roestvrij staal.

Voordelen: Creëert een stevige, corrosiebestendige las.

Gebruik met Zorg: Net als zuurstof, moet de hoeveelheid stikstof nauwkeurig worden gecontroleerd.

Gas Mengsels voor Geoptimaliseerde Prestaties

Een strategische mix van gassen kan de lasprestaties verder verbeteren:

Argon + helium mix:

Voordelen: Combineert stabiliteit van argon met de warmtegeleiding van helium.

Resultaat: Een geoptimaliseerde laservaring, balancerend tussen kwaliteit en efficiëntie.

Lees alles over veiligheid bij laserlassen op onze veiligheidspagina.

Nog geen antwoord op jouw vraag? Neem dan contact met ons op!