Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat je nog een hoop vragen hebt!

Daarom hebben we hieronder een aantal veel gestelde vragen verzameld om antwoord te geven op jouw vraag. 

Met de handlaser kunnen de volgende materialen worden gelast: 

  • Staal 
  • RVS
  • Aluminium
  • Koper
  • Nikkel

De laserlasmachine wordt geleverd met een draadaanvoerkoffer die vergelijkbaar is met een draadaanvoerkoffer van een MIG/MAG machine. Draden op een BS-300 spoel kunnen dus ook bij het laserlassen worden toegepast.

Bij handmatig laserlassen kan je Argon 4.6 of stikstof gebruiken. Het gas beschermt het lasbad tegen oxidatie en de laskop tegen het indringen van stof en rook in de laskop.

Uit de laserlasmachine komt een laserbundel van een golflengte die niet zichtbaar is. De laserbundel kan bij direct contact brandwonden geven. Daarnaast kan de reflectie of het directe laserlicht voor oogschade zorgen. Hiervoor zijn echter zeer goede beschermende brillen te koop. Het laserlicht heeft verder geen negatieve invloed.

De fiber van een LAZRZ laserlasmachine is 7,5 meter lang.

Het directe laserlicht is gevaarlijk voor de huid en ogen vanwege de hoge energiedichtheid. Ook de reflecties kunnen gevaarlijk zijn voor de ogen en oogschade veroorzaken. Het licht uit de laser is niet zichtbaar, maar gedraagt zich wel zoals zichtbaar licht.

Nee, een gewone lashelm is ontworpen om je te beschermen tegen zichtbaar licht en UV. Het infrarode licht van de laser wordt niet door het filter in de lashelm tegengehouden. Het is wel mogelijk om over een laserveiligheidsbril een gewone lashelm te gebruiken om minder fel licht van het smeltbad te ervaren.

Voor het laserlassen wordt stikstof of argon gebruikt. Het gas dient ter bescherming van het smeltbad tegen oxidatie, daarnaast beschermt de gasstroom uit het laspistool de lenzen tegen lasrook en stof.

In de LAZRZ FWS serie lasmachines kan je aan de hand van het type materiaal en de dikte een lasprogramma kiezen.

Voor het laserlassen zijn de volgende zaken benodigd: 

  • Een laserlasmachine.
  • Een geschikte, afgescheiden werkplek.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Kennis van de machine en de veiligheidsrisico’s.
  • Slijtdelen voor de laserlasmachine.

Handmatig laserlassen is met betrekking tot de benodigde handvaardigheid niet te vergelijken met booglasprocessen. Handmatig laserlassen is eenvoudig uit te voeren en veel mensen kunnen met behulp van een korte training al aan de slag met dit lasproces.

Nog geen antwoord op jouw vraag? Neem dan contact met ons op!